Psike İstanbul

  • English
  • Türkçe
  • Derneğimiz
    • Hakkımızda
      • Tarihçe
      • Güncel YK ve Organlar
    • Etik
      • Psike İstanbul Etik Yönetmeliği
      • IPA Etik Yönetmeliği
      • Etik Kurulu Üyeleri
    • Psikanalistler
    • Psikanalist Adayları
    • Nasıl psikanalist olunur?
    • Üyesi Olduğumuz Topluluklar
    • Galeri
    • İletişim
  • Duyurular
  • Etkinlikler
    • Psikanalitik Bakışlar
    • Bir Düşünce, Bir Usta
    • Psikanaliz ve Sanatçı
    • Psikanaliz ve Eğitim
    • Psikanaliz ve Yaratıcılık
    • Psikanaliz ve Edebiyat Buluşmaları
    • Psikanalistle Buluşma
    • Güncel Üzerine Psikanalitik Notlar
    • Sinema Akşamları
    • Psikanalize Giriş Seminerleri
    • Konferans
  • Yayınlar
    • Uluslararası Psikanaliz Yıllığı
    • Psikanaliz Kitaplığı
    • Psikanalizin Dili Dergisi
    • Makaleler
  • Sözlük
    • Psikanaliz Terimleri Sözlüğü
    • İngilizce <–> Türkçe
    • Fransızca <–> Türkçe
    • Almanca <-> Türkçe
  • Bağlantılar
  • Anasayfa
  • Psikanalitik Bakışlar Konuşmacılar
  • Psikanalitik Bakışlar 18
  • Başak Tokatlıoğlu

Başak Tokatlıoğlu

28 Ağustos 2024 Çarşamba / Kategori Psikanalitik Bakışlar 18

Başak Tokatlıoğlu

Psikiyatrist, Psikanalist Adayı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri İhtisasını tamamladı Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi ve IPSO üyesidir. Halen İzmir’de kendi muayenehanesinde serbest hekim olarak çalışmakta ve Uluslararası Psikanaliz Birliği’ne bağlı psikanaliz formasyon eğitimini Psike İstanbul Psikanaliz Derneği bünyesinde sürdürmektedir.

Savunmacı Sessizlik

Sessizlik insanların diyaloğunun her yerinde vardır. Şairlerin ve filozofların da hep dikkatini çekmiş olan sessizlik merak konusu ve bilgiye götüren potansiyel anahtar olmuştur. Hem merak hem de bilgi psikanaliz için derin bir öneme sahiptir. Sessizliğin psikanaliz açısından anlamı, iki kişi arasındaki geniş yelpazedeki duygulara ve ruhsal oluşumlara işaret eder. Klinik psikanaliz açısından ise en sık karşılaşılan sessizlik tipi savunmacı sessizliktir. Direnç hizmetindeki sessizliğin güdüleyicileri sadece suçluluk, utanç ve intikam korkusu değildir. Sevmek ve sevildiğini hissetmek de özellikle mazoşist hastalar için tehdit edici görülebilir. Tüm sevgi duyguları, libido nitelikli itkilerle özellikle de anneyle olan libido nitelikli bağ ile başlar ve gelişimin en başından itibaren güçlü libido nitelikli itkiler kadar nefret ve saldırganlık da etkindir. Hasta sevildiğini hissetmeye başlar başlamaz kaygısı yükselir ve bir yandan yakın olma arzusu bir yandan özgür alanını kaybetme kaygıları saldırgan dürtülerini açığa çıkarır.

Sevdiği nesnenin aslında nefret edip saldırdığı ve kontrol edilemeyen sadizm ve açgözlülükle saldırmaya devam ettiği nesneyle aynı olduğunun bir dereceye kadar farkına varmasıyla üzüntü, suçluluk, utanç duygularını deneyimlemeye başlar ve bu ikircikli duyguları taşımanın zorluklarıyla sessizlik başlar. Odanın içindeki bu sessizlikleri analist ne kadar duyabilecek, ne kadar tanımlayabilecek, ne kadar kapsayabilecektir. Aktarım-karşıaktarım kavramları çerçevesinde tüm bu birincil duygular ele alınıp olgular eşliğinde tartışılacaktır.

  • Tweet

Daha sonra ne okumak istersiniz?

Francis Grier
Ebru Tansel
Yeşim Korkut
International Psychoanalysis Association

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Halaskargazi Mah. Ayla Algan Sk. (Zafer Sk.) Coşkun Bey Apt. No: 45 D: 3
Şişli 34371 İstanbul Türkiye

E-posta: psikeistanbul@gmail.com

Telefon: (212) 224 10 03

Faks: (212) 224 10 03

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

Eki 6
6 Ekim 2025 @ 08:00 - 4 Haziran 2026 @ 17:00

Psikanalize Giriş Seminerleri 2025-2026

Şub 3
20:00 - 22:00

PSİKANALİZE GİRİŞ SEMİNERLERİ (2025-2026)

Şub 7
14:00 - 18:00

Yeniden Psikanaliz Tartışmaları “Kötülük”

Takvimi Görüntüle

Psike İstanbul © 2025 Tüm hakları saklıdır.

YUKARI