Psike İstanbul

  • English
  • Türkçe
  • Derneğimiz
    • Hakkımızda
      • Tarihçe
      • Güncel YK ve Organlar
    • Etik
      • Psike İstanbul Etik Yönetmeliği
      • IPA Etik Yönetmeliği
      • Etik Kurulu Üyeleri
    • Psikanalistler
    • Psikanalist Adayları
    • Nasıl psikanalist olunur?
    • Üyesi Olduğumuz Topluluklar
    • Galeri
    • Erişim
  • Duyurular
  • Etkinlikler
    • Psikanalitik Bakışlar
    • Bir Düşünce, Bir Usta
    • Psikanaliz ve Sanatçı
    • Psikanaliz ve Eğitim
    • Psikanaliz ve Yaratıcılık
    • Psikanaliz ve Edebiyat Buluşmaları
    • Psikanalistle Buluşma
    • Güncel Üzerine Psikanalitik Notlar
    • Sinema Akşamları
    • Psikanalize Giriş Seminerleri
    • Konferans
  • Yayınlar
    • Uluslararası Psikanaliz Yıllığı
    • Psikanaliz Kitaplığı
    • Psikanalizin Dili Dergisi
    • Makaleler
  • Sözlük
    • Psikanaliz Terimleri Sözlüğü
    • İngilizce <–> Türkçe
    • Fransızca <–> Türkçe
    • Almanca <-> Türkçe
  • Bağlantılar
  • Anasayfa
  • Psikanalitik Bakışlar Konuşmacılar
  • Psikanalitik Bakışlar 19
  • Ercan Kesal

Ercan Kesal

18 Ekim 2025 Cumartesi / Kategori Psikanalitik Bakışlar 19

Ercan Kesal

Çocukluğumuzdaki Gökyüzü Biz Büyüyünce Nereye Gider?

Bu oturumda Yenal Bilgici’nin yazar, oyuncu, yönetmen ve senarist Ercan Kesal’ın yaşam hikayesinin anlatımına eşlik ederek kaleme aldığı iki kitabına (“Cebimdeki Ekmek Kırıntıları (2022)” ve  “İsim Şehir Film Roman” (2024)  yoğunlaşılacaktır.

Ercan Kesal’ın Avanos’ta başlayan yaşam öyküsü İzmir’deki üniversite günleri, Anadolu’daki hekimlik yılları, Fransa’daki deneyimi, İstanbul’da özel hastane işletmesi, Metin Erksan’la tanışması, sinema çevrelerine girmesi, sanatsal üretiminin çeşitlenmesi ve zenginleşmesi ile günümüze ulaşıyor. Ercan Kesal kitaplarında tüm bu süreci bir yolculuk olarak ele alırken, sadece bireysel bir öykü anlatmıyor, ailesini, içinde yaşadığı mahalleyi, kasabayı, bölgesel kültürü, şehirleri, çeşitli mesleki çevreleri ve toplumu, birbirleriyle kesişen çemberler olarak irdeliyor. Kesal ruhsallığının dinamikleriyle toplumsal dinamikler arasındaki etkileşimleri ele alırken, ülkenin son elli altmış yılının siyasi, sosyal ve kültürel değişimlerinin izdüşümlerini de takip ediyor. Söyleşi, özellikle bu değişim, dönüşüm ve etkileşimin onun ruhsallığında belirginleşen sonuçlarına ve bunların sanatsal ifadelerine odaklanacaktır.

Ercan KESAL 1959 Avanos/Nevşehir doğumludur. 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun yıllar Ankara, Keskin, Bala ve köylerinde sağlık ocağı hekimliği yaptı. Serbest hekimliğe başladığı yıllarda uygulamalı psikoloji ve sosyal antropoloji eğitimleri aldı. İlk şiir ve yazıları İzmir’de çıkan Dönem dergisinde yayınlandı. Mecburi hizmet yıllarında Son Reçete dergisinde söyleşiler yaptı, yazılar yazdı. 1990 yılından sonra geldiği İstanbul’da, Era Yayınları’nın kurucularından oldu. Şizofrengi’de yazdı. Radikal ve BirGün gazetelerinde hikayeleri ve denemeleri yayınlandı. Senaryolar yazdı. Uzak filmindeki rolüyle başlayan sinema serüveni daha sonra birçok filmde oyuncu ve senarist olarak devam etti. 2013’de Peri Gazozu, 2015’de Nasipse Adayız, 2016’da Cin Aynası, 2017’de Bozkırda Bir Gece Yarısı ve Zamanın İzinde, 2018’de Evvel Zaman ve Kendi Işığında Yanan Adam, 2019’da Velhasıl, 2023’de Hekimlik Sanatları, 2022’de Cebimdeki Ekmek Kırıntıları ve 2024’de İsim Şehir Film Roman adlı kitapları yayınlandı. Yönetmenliğini yaptığı Fındıktan Sonra belgeseli ve Nasipse Adayız isimli bir sinema filmi vardır.

  • Tweet

Daha sonra ne okumak istersiniz?

Caroline Garland
Yeşim Korkut
Canan Dikmen

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

International Psychoanalysis Association

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Halaskargazi Mah. Ayla Algan Sk. (Zafer Sk.) Coşkun Bey Apt. No: 45 D: 3
Şişli 34371 İstanbul Türkiye

Eposta: psikeistanbul@gmail.com

Telefon: (212) 224 10 03

Fax: (212) 224 10 03

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

Eki 6
6 Ekim 2025 @ 08:00 - 4 Haziran 2026 @ 17:00

Psikanalize Giriş Seminerleri 2025-2026

Ara 6
Aralık 6 @ 08:00 - Aralık 7 @ 17:00

PSİKANALİTİK BAKIŞLAR 19: Tekilden Çoğula: Birey, Grup ve Toplumda Ruhsallık

Takvimi Görüntüle

Psike İstanbul © 2025 Tüm hakları saklıdır.

YUKARI